Acné behandeling

Huid- & Oedeemtherapie Laarbeek

We spreken van acne als poriën met talg, bacteriën en vetzuren verstopt zijn. Deze talgophopingen veroorzaken ontstekingen in de omliggende huid: er ontstaan rode bultjes, puistjes en onderhuidse ontstekingen. Acne komt vooral voor in het gezicht, op de borst en op de rug.

Hoe kan acne behandeld worden?

Er bestaat geen standaardbehandeling voor acne. Flinke ontstekingsverschijnselen vragen om een andere behandeling dan de aanwezigheid van mee-eters. De ernst van de aandoening, de klachten, het optreden van littekenvorming, maar ook de leeftijd en het geslacht van de patiënt bepalen welke behandelmethode(s) of middelen het meest effectief zijn.

Samenspel van huidtherapeut, huisarts, medisch specialist en patiënt

Patiënten die veel en langdurig last hebben van acne, zijn vaak zowel bij een huisarts of medisch specialist als bij een huidtherapeut onder behandeling. De huisarts of medisch specialist kan medicijnen voorschrijven die aansluiten op de behandeling bij de huidtherapeut. De huidtherapeut kan uw huid intensief reinigen en het herstel van de huid stimuleren. Hierdoor komt de acne tot rust en verbetert de huidstructuur. Daarnaast behandelt de huidtherapeut problemen die voortkomen uit acne, zoals littekens. Een actieve bijdrage van de patiënt is een voorwaarde om iedere vorm van behandeling te doen slagen. 

Wat kan een huisarts of medisch specialist voor u doen?

De huisarts en de medisch specialist (dermatoloog) kunnen de volgende middelen voorschrijven om mogelijke oorzaken van acne aan te pakken:

 • middelen die de versterkte verhoorning van de afvoergang tegengaan; de zogenaamde keratolytica zoals benzoylperoxide, tretinoïne en adapaleen.
 • middelen die de groei van bacteriën tegengaan; antibacteriële middelen zoals benzoylperoxide en antibiotica (lokaal- of systemisch).
 • middelen die de ontsteking remmen; ontstekingsremmers zoals antibiotica.
 • middelen die de talgvorming verminderen, zoals de pil en isotretinoïne (Roaccutane®).

Wat kan de huidtherapeut voor u doen?

Acnetherapie bij de huidtherapeut kan onder meer bestaan uit:

 • manuele reiniging van de huid.
 • dieptereiniging van de huid met behulp van medische/chemische peelings.
 • rood/blauw lichttherapie.
 • licht- en lasertherapie.
 • camouflagetherapie.
 • littekentherapie.
 • adviezen met betrekking tot het zelf verzorgen van de huid en eventuele littekens.

Dieptereiniging van de huid

Acne ontstaat onder andere doordat dode huidcellen de ingang van huidporiën vernauwen of blokkeren. Hierdoor hoopt de talg zich in de poriën op, samen met bacteriën en vetzuren. Als een porie scheurt, ontstaat er een ontsteking in de omliggende huid en verschijnt er een puistje. Met behulp van peelings verwijdert de huidtherapeut de dode en losse huidcellen zodat de poriën weer vrij zijn om de talg af te voeren. Als de huid regelmatig gepeeld wordt, zullen mee-eters of comedonen – zoals de talgophopingen genoemd worden – minder snel ontstaan. Bovendien wordt de huidvernieuwing door het afvoeren van dode huidcellen gestimuleerd.

De huidtherapeut kan kiezen uit verschillende soorten peelings:

 • mechanische peeling: scrubben of microdermabrasie.
 • medische of chemische peeling: op basis van glycolzuur, fruitzuur, trichloonazijnzuur, Jessner of salicylzuur. Door de bestanddelen in deze peelings lost de bovenste huidlaag op en komen nieuwe huidcellen aan de oppervlakte waardoor de huidstructuur verbetert.

Acnelittekens

De huidtherapeut kan de problemen behandelen die voortkomen uit littekenweefsel, denk aan hypertrofie (collageenophoping), roodheid, pijn, jeuk, verkleuring, verharding, verkleving, slechte doorbloeding en bewegingsbeperking.

bron: NVH (2017), www.huidtherapie.nl (geraadpleegd op 14-9-2017)